Cerc pedagogic

Săptămâna aceasta am avut deosebita onoare de a fi gazda Cercului pedagogic. În acest context școala noastră a fost reprezentată de pr.dr.Eusebiu Țâmpu și de părintele Lucian Abalintoaiei. Ca la orice întâlnire profesorală sau adus în discuție diferite tematici cu privire la formarea elevilor și la initierea acestora în tainele vieții:


• „Aspecte psihosociologice ale grupului de elevi internalizați”

Fiecare actor social are propria sa istorie de viață, fiecare fiind unic și irepetabil pe tot parcursul vieții sale. Orice persoană traversează o serie de etape în procesul personal de dezvoltare și autocunoaștere, fiecare etapă având un impact diferit asupra vieții acestora.
Cunoașterea și acceptarea de sine sunt elemente esențiale în funcționarea și adaptarea optimă la mediul social, în menținerea echilibrului său mintal și emoțional.
Familia și școala sunt instituțiile cheie ce creează cadrul în care copiii și adolescenții se pot dezvolta armonios în funcție de dorințele, motivațiile și aptitudinile personale.
Familia și școala devin astfel locul predilect unde elevul începe să se descopere pe sine, să-și contureze o imagine despre „ceea ce este el”, locul unde învață și-și dezvoltă încrederea în sine.”


• „Prevenirea și combaterea consumului de substanțe etnobotanice”


“…Conform unui raport al Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului lansat la începutul acestei luni, România e pe locul patru în Uniunea Europeană în topul consumului de substanțe etnobotanice în rândul adolescenților. Același document amintește și faptul că bugetul alocat pentru programele de prevenire a consumului de droguri este de 4,5 milioane de euro, cel mai mic din Europa. …”

„ Motivațiile lor sunt specifice vârstei : „toata lumea consumă”, „este cool”, „ ne simțim bine”. Pentru acești tineri consumul e o modalitate de socializare. „Elevii ne-au povestit cum etnobotanicele au devenit o carte de vizită pentru popularitatea pe care o capată în grupurile lor”, spune Ina Lolescu, Coordonatorul Centrului de Voluntari Salvați Copiii România.

Confirmarea vine din partea elevilor: ” La toate petrecerile se consumă, de exemplu la Revelion. Pe 1-2 ianuarie nu se mai ridicau din pat. Nu s-ar opri din consumat. Consideră că este cool să consume. Au impresia că dacă consumă nu se mai pot distra, alcoolul este demodat”, spunea o elevă din clasa a XI-a.” Aceste teme au fost prezentate de părintele Lucian Abalintoaiei.


Prezentarea programului casei, de către părintele director, a adus pe chipul profesorilor prezenți un inexprimabil sentiment de bucurie, deoarece au fost impresionați de modelul de formare oferit de instituția noastră.

Așadar, ideile expuse au motivat profesorii în continuarea activității lor pedagogice și totodată în perfectionarea tiparelor formative. A fost o deosebită plăcere pentru noi să fim gazda acestei întâlniri și în același timp le dorim tuturor profesorilor ca acest timp sfânt să le lumineze mintea spre a putea desfășura o muncă cât mai rodnică.

Niciun comentariu: