26-27 martie 2010: Noapte de rugăciune

Apropiindu-ne de săptămâna minunată a mântuirii noastre întreaga comunitate a Liceului Teologic Romano-Catolic "Sf. Francisc de Assisi" din Roman din seara de 26 martie 2010 până a doua zi precum apostolii ne-am străduit să îl petrecem pe Isus pe drumul greu trăit de El la împlinirea misiunii sale pe pământ.
Afară în jurul unei mese, pr. Teofil Petrişor, directorul spiritual al seminarului, ne-a introdus în intimitatea Cenacolului oferindu-ne simbolic pâine şi vin. Apoi luând ştergarul a spălat ucenicilor picioarele imitând umilinţa Mântuitorului care prin jertfa sa a spălat omul de păcatul său.



Însoţirea lui Isus ne-a condus în continuare în Grădina Măslinilor şi de acolo pe toată calea crucii.



Toată noaptea a însemnat pentru noi o continuă adoraţie în cânt


şi rugăciune (cel puţin pentru cei care au avut mai multă tărie).






A doua zi acest profund moment de rugăciune s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii în cadrul căreia fiecare a putut să reflecteze şi să împărtăşească ceea ce a trăit alături de cel care ne iubeşte.








20 martie 2010: Simpozion „Omul între finit și infinit”




Adesea se consideră că între specificul teologic vocațional al liceului nostru nu există o legătură foarte mare cu științele exacte.

Sâmbătă, 20 martie 2010, în amfiteatru am încercat să dovedim contrariul. Ne-am folosit pentru aceasta de diferite referate, dar și de substanțe, fenomene și reacții. Dna prof. Maria Cârjan împreună cu dna prof. Angela Dămoc au fost cele care au coordonat acest simpozion. Actorii principali au fost dna prof. Gabriela Samson, dna ing. Marelena Ungureanu (Grup Școlar „Vasile Sav”) și elevi ai liceului nostru din toate clasele.

Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru pe superiorul Franciscanilor Conventuali din România, pr. Emilian Cătălin care a prezidat Sf. Liturghie cu care s-a încheiat acest simpozion.

Participarea la concursul „Dragobete”

În ziua de 2 februarie 2010 la Casa de Cultură a Municipiului Roman s-a organizat a doua ediţie a concursului „Dragobete” sub patronajul Primăriei oraşului.

Într-o atmosferă încălzită de încurajările galeriilor, cele nouă echipaje, reprezentând toate liceele din oraş, şi-au măsurat cunoştinţele de tradiţie românească.

Echipa Liceului Teologic Roman-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” a fost alcătuită din elevii Andrei Enăşel, Paul Netedu şi Paul Mocanu (coordonaţi de d-na prof. Maria Cârjan). Ei au fost susţinuţi de către elevii clase a XI - a A, însoţiţi de d-nele prof. Felicia Hopulele şi Nicoleta Tudor.

Romanul, capitală a ecumenismului creştin


În zilele de 26 şi 27 februarie 2010 a avut loc, la Muzeul de Istorie Roman, a XIV-a ediţie a Simpozionului Visarion Puiu. Aici au participat numeroşi preoţi ortodocşi şi catolici cât şi cercetători, istorici din diferite centre şi universităţi. Au participat şi reprezentanţi ai Provinciei „Sf. Iosif”, ai Diecezei de Iaşi, şi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi”

Susţinerea gradului I de către prof. Nicoleta Tudor

În ziua de 24 februarie 2010, d-na prof. Nicoleta Tudor şi-a susţinut prezentarea lucrării finale pentru obţinerea gradului didactic I în învăţământ, la disciplina Limba Latină.

Lucrarea a avut titlul „Valenţe antice în lirica lui Lucian Blaga” şi a urmărit depistarea elementelor antichităţii greco-latine în opera poetică a scriitorului român.

Comisia de evaluare a fost compusă din: prof. univ.dr. Marius Alexianu, prof. univ. dr. Mihaela Paraschiv, prof. Iuliana Cute-Petric.

Comisia de evaluare a acordat nota maximă atât lucrării cât şi modului de prezentare a d-nei Nicoleta Tudor la examinare, dar şi la modul de predare. De asemenea conducerea liceului şi-a arătat aprecierea faţă de activitatea d-nei profesoare şi i-a urat succes în activitatea educativă!

Susţinerea gradului I de către prof. Mariana Sofronie



Miercuri, 17. 02. 2010, a avut loc în cadrul Liceului Teologic “Sf. Francisc de Asissi”, susţinerea gradului I de către prof. Catehism, Mariana Sofronie.

Comisia a fost formată din distinşii profesori: dr. pr. Emil Dumea, profesor universitar la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi - coordonatorul comisiei, Conf. univ. dr. pr. Iosif Enăşoae – coordonatorul lucrătrii de grad, profesor la aceeaşi Universitate şi Inspector prof. Odette Rozum Dogan, metodist.

Activitatea a cuprins patru părţi. Prima parte a constat în inspecţia a patru ore de curs, diferite ca structură şi conţinut, a urmat evaluarea şi autoevaluarea orelor, prezentarea lucrării de grad şi o agapă fraternă. Momentul culminant a fost susţinerea şi prezentarea lucrării metodico – ştiinţifică în faţa comisiei, a colegilor şi invitaţilor.

Lucrare a avut ca titlu: Educaţia tinerilor privind pregătirea pentru Sacramentul Căsătoriei, o temă care a dorit să aducă în prim plan scaderea valorilor moral-creştine, pierderea noţiunilor religioase de bază şi a valorilor referitoare la respectul faţă de viaţă şi faţă de scopul căsătoriei. Partea de cercetare a conturat profilul tânărului creştin şi criteriile după care s-a conturat acest profil.

Aprecierile au fost pozitive atât din partea comisiei, cât şi a conducerii liceului, iar nota a fost maximă.

17-20 februarie 2010: Exerciţii spirituale

La începutul Postului Mare elevii Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Fancisc de Assisi" din Roman au fost invitaţi să se introducă în spiritul acestui timp sfânt cu ajutorul zilelor de exerciţii spirituale. Aceste zile au însemnat un timp de trăire spirituală intensă caracterizat de
interiorizare, reculegere şi tăcere prin care s-a căutat o mai autentică obedienţă faţă de Duhul
Sfânt care vorbeşte inimii şi cheamă pe calea adevăratei fericiri.

Preoţii care au pregătit aceste zile au fost: pr. Teofil Petrişor, coordonatorul exerciţiilor spirituale, pr. Gabriel Enăşcuţ pentru clasele a IX-a, pr. Damian Patraşcu pentru clasele a X-a, pr. Sorin Giurgi pentru clasele a XI-a, şi pr. Alberto Marson pentru clasele a XII-a.

Îl rugăm pe Domnul să întărească pe aceşti tineri în rumul lor pentru a avea mereu curajul de a alege adevărul şi binele.

Carnaval


Înainte de a începe timpul sfânt al Postului Mare ne-am gândit că e bine să avem un moment de fraternitate şi de bucurie. Pentru acasta sâmbătă, 13 februarie 2010, ne-am „mascat” şi ne-am bucurat împreună la carnaval.

Bucuria noastră poate fi „demascată” din imaginile selectate mai jos:








13 februarie 2010: Zi de formare

Ziua de formare din ziua de 13 februarie 2010 a avut în prim plan subiectul muzica. După ce la 16 ianuarie 2010 d-ra prof. Simona Magdalena Mîrţ ne-a dezvăluit tainele comunicării moderne, de această dată ne-a explicat pe îndelete o altă formă de comunicare, cântecul.

Am descoperit ce anume înseamnă muzica, care sunt genurile muzicale. Interesant a fost faptul că se pare că există o legătură importantă între genurile pe care le ascultăm şi personalitatea noastră. Nu mai puţin important e faptul că muzica poate avea o influienţă importantă asupra noastră.

Sperăm că muzica nu va renunţa la valoarea ei în favoarea aspectului comercial care pare că o seacă de vitalitate ci va rămâne mereu să sensibilizeze, să liniştească şi să bucure omul.

Simpozion dedicat formării Statului Național Român

24 ianuarie 2010
În Afiteatrul Liceului Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” Roman, a avut loc simpozionul dedicat formării statului naţional român – 151 de ani.
În cadrul simpozionului, au fost prezentate următoarele lucrări
- „Semnificaţia evenimentelor de la 1859” - profesor Flenchea Petru;
- Prezentare PowerPoint dedicată evenimentelor din perioada 853-1866 – elevii Amariei Dominic şi Enăşel Dragoş Andrei.